Kuppaus

Kuppauksella tarkoitetaan vartalon ja raajojen käsittelyä, jossa ihoa venytetään alipaineistetulla "kupilla". Kuivakuppauksessa tämä on hoidon kuva, kuppien paikat arvioidaan hoidon tarpeen mukaan.

Minä suoritan perinteistä verikuppausta. Toteutus on seuraavanlainen. Kupattava iho-alue lämmitellään, hieronta ja sauna tai lämmin suihku. Hoidettava iho pestään desinfioivalla pesunesteellä. Tämän jälkeen asetellaan kupit, eli sarvet iholle, niiden päissä olevat imupallot aikaan saavat ihon kohoamisen ja veren- ja nestekierron tehostumisen sarven alla. Kun sarvet on aseteltu ja ne ovat hetken vaikuttaneet, irrotetaan ne vuorotellen ylös ihosta ja iholle tehdään muutamia pieniä haavoja. Haavat teen steriilillä kirurgin veitsellä, tai kyseistä toimenpidettä varten tehdyllä haavaleikkurilla. Tämän jälkeen sarvet asetellaan paikoilleen, ne imevät pintaverenkierrosta verta ja kudosnestettä. Sarvia tyhjennetään 1-2 kertaa jonka jälkeen verentulo hiipuu. Kaikkiaan verta poistuu 1-5dl. Sarvet poistetaan, iho pestään vedellä. Hoito oli siinä. Tarjoamani hoito sisältää kuitenkin myös muita osa-alueita, ne löytyvät eriteltynä alempaa. Samalla myös kerron hygieniakäytännöstä lisää.

Kuppauksesta on valitettavan vähän asiallisesti tutkittua tietoa, hoidon vaikutuksista jne. Yleisesti kuppauksella haetaan apua kipuihin ja särkyihin, huimaukseen, korkeaan verenpaineeseen, migreenin. Kuppaus on luonteeltaan samankaltaista kuin verenluovutus, se vain tapahtuu ihon kautta kudosten pinnasta. Sarvien paikkaa vaihtamalla pyritään vaikuttamaan hoidon tuloksiin.

Hygienia on erittäin tärkeää verikuppauksessa. Siinä rikotaan terve iho, joten puhtaus on ehdotonta. Tämä toteutuu suorittamassani kuppauksessa. Ihon lävistävät instrumentit ovat joko kertakäyttöisiä kirurgin veitsiä, tehtaalla steriloituja. Käytän vain varmasti ehjistä pakkauksista otettavia veitsiä ja niiden käyttöaika on varmasti voimassa. Toinen vaihtoehto ihon rikkomiseen on haavaleikkuri. Haavaleikkuri on pieni metallinen laite, joka tekee kerralla 8 pientä haava ihoon. Haavaleikkuria käytettäessä se on ensin mekaanisesti pesty, sen jälkeen pesty desinfioivalla pesunesteellä, ja desinfioitu liottamalla desinfioivassa nesteessä. Näin saadaa aikaan ns. High level-desinfection taso. Tämän jälkeen haavaleikkuri steriloidaan kuumailmasterilisaattorissa. Käytettävät sarvet ja imupallot obvat läpikäyneet tuon high level-desinfection, ne eivät lävistä ihoa. Toimenpiteet tehdään aina ennen kuppauksen aloittamista. Välineet säilytään aina saatettuina puhtaimpaan tilaansa, silti ne desinfioidaan ja steriloidaan ennen hoitoa uudelleen. Itse kuppaustilanteessa kuppari on pessyt kätensä, desinfioinut ne käsidesillä perusteellisesti. Käytössä on nitriiliset suojakäsineet, jotka vaihdetaan ihon pesun jälkeen puhtaisiin. Kuppausympäristö on pesty desinfioivalla pesuaineella huolellisesti ennen tilan käyttöä. Samoin muut käytettävät välineet, kuten hoitopöytä ja astiat.

Kuppaushoito. Tässä kuvaus tarjoamastani hoidosta.

Asiakkaan haastattelu, sairaanhoitajan tekemät mittaukset, ihon kunnon ja yleiskunnon tarkistus. Arvio, onko esteitä kuppaushoidolle. Tämän jälkeen kehon tarkempi tutkimus. Liikkuvuudet, lihasten kireydet, aristavat kohdat. Haastattelu jatkuu tutkimuksen ajan. Tämän jälkeen hieronta, jalat takaa, selkä, hartiat ja niskan alue. Mahdollisesti lämpöpakkauksien käyttö rentouttamaan hieronnan aikana. Asiakas juo vettä/mehua hieronnan jälkeen. Asiakas peseytyy ja menee lyhyeksi aikaa saunaan lämmittelemään. Saunasta tultuaan asiakas asettuu vatsalleen/istualleen hoitopöydälle pesuhuoneeseen. Hoidettavan alueen ihon pesee hoitaja desinfioivalla nesteellä, aseptisesti. Kuppaussarvien asettelu, kuppaushoito ja ihon pesu vedellä. Asiakas saa nousta istumaan/jalkeille ja peseytyä itse loppuun. Rauhallinen pukeutuminen ja nesteen nauttiminen. Lopuksi verenpaineen ja sykkeen mittaus. Kun olo on tasaantunut, kotihoito-ohjeet annetaan mukaan ja asiakas voi kotiutua/jäädä kotiin. Tapahtuma on kiireetön ja turvallinen. Asiakkaan tilaan on vakavasti perehdytty ennen hoidon aloitusta. Hoitajalla on ensiapuvälineet ja taito niiden käyttöön.

Hoito on muokattavissa asiakkaan tarpeiden mukaan. Hoidon kesto kaikkinensa 2-4h. Kuppauksen jälkeen on hyvä varata loppupäivä vapaaksi.